İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından 4. Uluslararası Turgut Özal Ekonomi ve Siyaset Kongresi düzenlendi.
Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezindeki düzenlenen kongrenin açılış törenine, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, İnönü Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Hakan Erkuş, İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu, Coventry University Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alparslan Özdemir, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan ve "Küresel Siyasette Yeni Yönelimler" konu başlığı altında düzenlenen kongrenin açılış konuşmasını yapan İİBF Dekanı Prof. Dr. Ahmet Karadağ, küresel ile ulusal arasında ekonomik ve siyasal alanda karşılaşılan gerilimlerin herkes tarafından gözlemlenen gelişmeler olduğunu belirterek, "Batı dünyası ve ülkemizde hızlı bir toplumsal değişim süreci yaşanmaktadır. Toplumlar değişirken ortaya yeni sorunlar çıkmakta. Bu sorunlara çözüm üretmekte mevcut siyasal anlatılar yetersiz kalmaktadır" ifadelerini kullandı.
Karadağ, dünyada birbirinden faklı gelişmelerin farklı mekanlarda eş zamanlı olarak yaşandığına dikkati çekerek, "Bir yandan Orta Doğu başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde kitlesel göçlere neden olan gelişmelerle yüz yüzeyiz. Göçler daha çok Batı Avrupa ülkelerine yönelmekte. Bu süreçte bizler batılı ülkelere illegal yollardan girmeye çalışan bunu başardıklarında hayata okyanuslarda veda eden hemcinslerimizin acısıyla baş başa kalıyoruz" dedi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan da 4. Turgut Özal Uluslararası Ekonomi ve Siyaset Kongresine katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Dünynın birçok yerinde patlamaların meydana geldiğini belirten Turan, "Avrupa kaynıyor. Bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Her şeyin temelinde ekonomi var. Uluslararası sermaye sınırları ortadan kaldırmak istiyor. Gerçek İslam’ı kendilerine hedef seçmişler. İslam medeniyeti hedef alınıyor. Bunun yaparken de kendilerine bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Kendilerine DAEŞ diye bir örgüt kurdular. Bir de ılımlı İslam adı altında İslam’ın içini boşaltmaya çalıştılar" şeklinde konuştu.
Turan, yeni dönemin amacının yerli ve milli bir Türkiye'nin oluşmasını engellemek olduğunu dile getirerek, "Bunun için de 15 Temmuz da bir ihanet şebekesi tarafından darbe yapılmak istendi. Birbirimize ve devlete olan güveni sarsmaya çalışıyorlar" dedi.
Turgut Özal'ın vizyoner bir lider olduğunu kaydeden Turan, Turgut Özal'ın Roketsanı kurarak yerli ve milli üretimin temelini attığını söyledi.
Turan, İnönü Üniversitesinin şehirle bütünleşmesini sağlayan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay ve ekibine teşekkür etti.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise içinde yaşadığımız küresel uluslararası sistemin tarihin hiçbir döneminde görülmemiş bir nitelik kazanmış durumda olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Bugünün uluslararası sisteminde her alanda ortaya çıkan yoğun ilişkiler devletlerarasında karşılıklı bağımlılık yaratmış ve geleneksel uluslararası ilişkilerin yerini yeni yapılar, kurumlar, kurallar ve işleyişler almıştır. Devletlerarasında işbirliği ve rekabet birlikte yürümektedir. Ekonomi ve siyaset iç içe girmiştir. İç politika-dış politika ayrımı giderek kaybolmaktadır. Sosyal ağlar ve diğer iletişim araçları dünyayı küresel bir köy haline dönüştürmüştür. Küresel güçlerin yanında Türkiye, Brezilya, Meksika, Güney Afrika Cumhuriyeti gibi bölgesel aktörlerin siyasal ve ekonomik alanda daha fazla etkili olmaya başladığı yeni bir uluslararası güç dengesi ortaya çıkmaya başlamıştır. Küresel ısınma gibi çevre sorunları, uluslararası terörizm, etnik çatışmalar, iç savaşlar bölgesel karışıklıklar, siber saldırılar ve kaçakçılık gibi güvenlik sorunları, kalkınma, yoksulluk, açlık, mülteci ve benzeri sosyal sorunlar, insan hakları ve demokratikleşme gibi siyasal sorunlar çok ile boyutlara ulaşmıştır. Bu sorunların her biri küresel bir soruna dönüşmeye başlamıştır. Bu yeni dünya düzeni var olan adaletsizlik ve eşitsizliğin küresel ölçeğe taşınmasını da beraberinde getirmiştir."
Rektör Kızılay, günümüz dünyasında siyaset ve ekonominin yerel ve ulusal bir nitelikten küresel bir niteliğe doğru evirilmeye başladığına değinerek, "Bu yeni süreçte çok uluslu şirketler ve hükümet dışı örgütlerin uluslararası sistemin işleyişi üzerinde gittikçe artan oranda etki yaratmaları ile birlikte daha karmaşık ve kompleks bir uluslararası sistem işleyişi ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu yapı ve işleyiş bölgesel ve küresel nitelikteki sorunları arttırmaya devam etmektedir. Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen bu kongrenin küresel siyasetin gündeminde olan bu sorunların anlaşılması, adalet, barış ve insan haklarının tesis edilmesine katkı sağlayacak sonuçlar üretmesini temenni ediyorum" şeklinde konuştu.
Coventry University Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alparslan Özdemir, tarafından kongrenin açılış sunumu yapıldı.
Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Kızılay, Coventry University Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alparslan Özdemir'e kongreye katılımlarından dolayı plaket takdim etti.
YORUMLAR