İşçi sendikasından Koton'a protesto
Türkiye'nin en önemli zincir giyim mağazalarından olan bir işletmede; çalışan işçilerin, sendikal faaliyetleri ve sosyal medya beğenileri sebebiyle işten çıkarılması tepkilere neden oldu. Birçok şehirde düzenlenen protestolara Malatya Koop-İş sendikası da destek verdi
İşçi sendikasından Koton’a protesto
Türkiye’nin en önemli zincir giyim mağazalarından olan bir işletmede; çalışan işçilerin, sendikal faaliyetleri ve sosyal medya beğenileri sebebiyle işten çıkarılması tepkilere neden oldu. Birçok şehirde düzenlenen protestolara Malatya Koop-İş sendikası da destek verdi
PTT binası yanında toplanan sendika üyeleri ve işçiler, yaşanan hak ihlalini protesto etti. Malatya KOOP-İŞ Sendikası Başkanı Nevzat Durak yaptığı açıklamada; Mağaza çalışanlarının Anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olarak işten çıkarıldığına vurgu yaptı.
‘sendikal örgütlenmeyi engelleme çabası içine girdi’
Mağaza çalışanlarının sosyal medya hesaplarındaki aktiviteleri takip edilerek sendikal gönderileri beğenmeleri nedeniyle işlerine son verildiğini dile getiren Durak; ‘’Emekçileri, kendi oluşturdukları sosyal medya gruplarında haberleşerek, tamamen kendi özgür iradeleriyle sendikamıza üye oldular. Mağazalarda çalışan arkadaşlarımız, işyerlerindeki çalışma koşullarının ağırlığı, düşük ücret politikaları, ekonomik ve sosyal hakları için Sendikamızda örgütlendiler. Ancak işveren, çalışanların Anayasamızdan, yasalarımızdan ve ülkemizin imzaladığı uluslararası sözleşmelerden doğan sendikalaşma hakkını hiçe sayarak, işyerindeki sendikal örgütlenmeyi engelleme çabası içine girdi’’ ifadelerini kullandı.
Koop-İş’te örgütlenen üyelerimizi işten çıkardı
Koop-İş sendikası çatısı altında toplanan çalışanların bu Anayasal hakkı ve çalışma yasalarının hiçe sayıldığına vurgu yapan Durak; ‘’Ülkemiz çalışma yasalarını hiçe sayan, işçi hak ve özgürlüklerini ortadan kaldırma çabası içinde olan işveren, yazılı bildirim dahi olmaksızın, telefonla bildirmek suretiyle, Sendikamız Koop-İş’te örgütlenen üyelerimizi işten çıkardı. Sosyal medyada, sendikal faaliyetler ile ilgili bir gönderiye “beğeni” yapmak ve İnstagram’daki sosyal medya hesaplarını takip etmek bile, işverence suç sayıldı ve üyelerimizin iş sözleşmeleri, tazminatsız ve işsizlik maaşı dahi alamayacakları şekilde sonlandırıldı; üyelerimiz, adeta intikam alınırcasına, mağdur edildi. İşveren, özel hayatın gizliliği, kişisel verilerin korunması, ifade özgürlüğü gibi temel Anayasal ilkeleri çiğnemiş ve işçilerin sendikalı, toplu iş sözleşmeli çalışma hakkına saygı göstermemiştir’’ dedi.
Koop-İş Sendikası sana bunları öğretir
Açıklamasında çalışan sendika üyelerine baskı uygulandığını dikkat çeken Durak; ‘’Üyelerimiz üzerinde baskı, tehdit ve mobbing uyguluyor. Baskı ve mobbingle boyun eğdiremediği üyelerimizi ise işten atmakla tehdit ederek, sendika üyeliğinden çekilmeye zorluyor. İşveren böylece Anayasamızı çiğnemekle kalmıyor, Türk Ceza Kanunu’muza göre hapis cezasıyla cezalandırılacak kadar büyük ve ciddi bir suç işlemeye yelteniyor. Emeğe ve emekçiye saygı duymayan işverene soruyoruz. Ey işveren! Burası kabile devleti mi yoksa bir hukuk devleti mi? Ya yasalara uyarsın, hukuku uygularsın, emeğe, emekçiye saygılı olursun, ya da Koop-İş Sendikası sana bunları öğretir! Koop-İş senin yakana yapışır, örgütlenme hakkını alana kadar da bırakmaz.’’ şeklinde konuştu.