COVİD 19’ a karşı en etkili tedavi, Ozan terapi mi?
YEŞİLDER Sağlık Akademisi Başkanı Dr. Ömer Faruk Kalı, Korona Virüs salgınında birkaç alternatif tedavi şekli olduğunu söyledi.
COVID-19 enfeksiyonunda başarılı sonuçlar sağlayan ozan terapisi, Salgının ağır bir tabloyla seyrettiği iki farklı ülkeden gelen olumlu haberler ozon terapisini bir daha gündeme getirdi. DR. Ömer Faruk Kalı ,Konuyla ilgili gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada;
“Tüm dünya yekvücut ortak bir düşmana karşı savaşıyoruz. Elimizde henüz etkisi kanıtlanmış bir tedavi yok, bu da kayıpların katlanarak artmasına neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü, elimizde kanıtlanmış bir COVID-19 ilacı bulunmadığı için, her türlü tedavi ajanının denenmesine izin verdi. Bu konuda kanıt aranmaksızın, doktorların uygun gördükleri tedaviyi hastalarına verebileceklerini bildirdi.
Geçtiğimiz günlerde İspanya ve İtalya’dan gelen haberler, ozon terapisinin hastalığın tedavisinde başarılı sonuçlar sağladığı yolunda hem de yan etkiler olmadan!
Ozon terapi ülkemizde yaygın olarak kullanılan, Bakanlığımızın onay verdiği tamamlayıcı tıp tedavilerinden biridir. Benim de senelerdir kliniğimde başarıyla uyguladığım bir tedavi” olduğunu söyledi.
Nedir bu ozon terapi?
Ozan terapisi hakkında ayrıntılı bilgi veren Dr. Kalı açıklamasına şöyle devam etti.”Ozon terapi, oksijen molekülünün üç atomlu haliyle (O3) yapılan bir tedavidir. Ozon dünyanın en güçlü doğal dezenfektanıdır. Bu gaz, mekân ve cihaz dezenfektanı olarak kullanılabilir, ama bronşlar üzerinde zararlı etkileri olduğu için solunması tehlikelidir. Bu yüzden de kan yoluyla verilir.
Peki bağışıklık sistemi hastalıklarında, dolaşım sistemiyle ilgili sorunlarda kullanılan ozon terapi, COVID-19 virüsü üzerinde hangi mekanizmalarla etkisini gösteriyor? Tedavinin yan etkileri var mı?
Ozon terapinin en önemli etkisi bağışıklık sistemini desteklemesinde ve bağışıklık sisteminin dengeli çalışmasına yardımcı olmasında.
Ozon terapi sitokin fırtınasını bastırarak yavaşlatıyor. Sitokinler hücreler arası iletişimi sağlayan bağışıklık sistemi hücreleridir. Ağır seyreden COVID-19 vakalarında akciğerlerde öyle bir enfeksiyon oluşuyor ki bağışıklık sistemi paniğe kapılarak dengesini yitiriyor ve ortamı sitokin bombardımanına tutuyor. Sitokinlerdeki bu artış toksik bir etki yaratarak dokulara zarar vermeye başlıyor.
Ozon terapi hem viral replikasyonu, yani virüsün çoğalma hızını yavaşlatır hem de hücrelerin virüsü yok etmesine yardımcı olur.
Bu hastalıkta akciğerlerdeki enfeksiyon yüzünden oksijen kanla buluşamaz, böylece kandaki oksijen seviyesi azalır. Ozon terapi hipoksi denen bu durumu önler.
Ozon terapi lökosit üretimini artırır. Akyuvar olarak da bilinen lökositler, vücut bir istilacıyla karşılaştığında aktive olan bağışıklık sistemi hücreleridir. COVID-19 hastalarında lökosit miktarlarında azalma olur.
Ozon terapi doğru cihazla ve ozon terapi konusunda eğitimli sağlık personeli tarafından uygulandığı müddetçe hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak Favizm hastalığına sahip olanlara, hipertiroidi hastalarına ve kanı sulandırma etkisi yüzünden kanama bozukluğu olan hastalara uygulanamaz. Ancak kan sulandırıcı etkisinin COVID-19 tedavisinde bir avantaj olduğu da unutulmamalı, çünkü bu hastalıkta hastaların çoğuna pıhtı oluşumuna karşı kan sulandırıcı ilaçlar verildiği” bilgisini verdi.
YORUMLAR